oprofessionell

Popkulturell dissektion av vardagstristessen

Fortune favours the brave

Publicerad 2007-11-16 11:28:56 i Musik,

I sommar ska Iron Maiden spela på Ullevi och Stadion. Man kan få äran att betala 650 spänn för att se ett par prickar på scenen en mil bort. Vad är det som är rock 'n roll med detta? Som tur är så finns det fortfarande en hjälte kvar inom heavy metalscenen. Det är ju givetvis om den ofta bespottade Blaze Bayley jag talar. Om man tittar på hans karriär så är det en suckfest utan dess like. Wolfsbane var ett beryktat liveband men sålde inga skivor. När han sjöng i Iron Maiden var han hatad av alla trångsynta bonnjävlar som kallas Maidenfans. Om de hade släppt 80-talet så hade de insett han de åren han sjöng i Maiden var de sista som det bandet var "på riktigt", efter hans påtvingade avhopp har de följt plånboken i stället för hjärtat.

image30
So I am ignored I am a freak, Mine is the name no one will speak, Cause they are so in love with their own ideas

Blaze gick vidare till bandet "Blaze" och är det något han har visat där så är det just hjärta. Kanske lite för mycket ibland vilket har lett till att han inte fått den uppmärksamhet han förtjänar. Allt Blaze har brytt sig om är att spela musik och inte att tjäna pengar vilket har satt honom i del dåliga lägen. Men som han själv sjöng i "The Brave" så kommer goda ting till som vägrar ge upp.

Vill man höra om själens mörkaste hörn så rekomenderar jag skivan "blood and belief". Den innehåller texter som skulle få Jocke Berg att att framstå som en muntergök på LSD. Det är hemskt ,rått och på riktigt. Blaze sjunger som den mentala svackan han hamnade i efter sina dagar i Maiden. Men under all paranoida tvångstankar bultar fortfarande hans hjärta med en hunger som smittar.
image31
Live and let live, live and let die but never ask why

Jag är självklart en hycklare och ska gå och se Maiden i sommar igen. Det är tjugo år sedan jag såg dem första gången så varför inte. Men jag ber er studera följande video och tänk på vad ni ser när ni står där med en kikare och försöker urskilja de små prickarna i horizonten på Ullevi och ljudet kommer ett par sekunders fördröjning. Tänk på vad rock egentligen handlar om.

I salute you Mr. Bayley

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

oprofessionell

Lite bättre än de flesta

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela