oprofessionell

Popkulturell dissektion av vardagstristessen

Mannen ni fruktar

Publicerad 2007-05-31 15:02:03 i Musik,

Idag har jag presterat ungefär ingenting. Det känns oroväckande skönt att bara sitta och dra på skattebetalarnas pengar genom att slösurfa på internet och fika. Det är ungefär vad jag mäktar med en gråmulen dag som denna. Det känns som det är viktigare att lyssa på Marilyn Mansons nya skiva än att fortsätta bygga en optisk modell för kiselbarriärer. Jag har upptäckt att sveriges samlade musikkritikerkår tycks ha guldfiskminne. Alla snackar om att Marilyn har vänt på klacken helt. De tycks ha glömt bort hans Bowieflört Mechanical Animals från 1998. Den nya skivan "Eat me, drink me" är inte så värst olik nämnda skiva, vilket är bra eftersom det är min personliga favorit med MM. Jag gillar alla hans skivor men just den står ut för att den är så genomtänkt. Vem kan inte älska en rad som:

"When I hate it I know I can feel but
When you love it you know it's not real
No
Shoot myself to love you
If I loved myself I'd be shooting you"


Jag gillar att nya skivan är så insnöad på hans skillsmässa och hans nya kärlek. Jag känner mig nästan skyldig när jag lyssnar på texterna. Det är som om det inte är till för allmänheten när han skär ett hål i sin själ och låter den rinna ut till allmän beskådan. Under hela sin karriär har Manson spelat rollen som hovnarr i amerika och först nu vågar han släppa masken och vara personlig. Men jag undrar om inte detta också bara är ännu en av hans masker han visar upp. Från antikrist via drogerna till den fallne ängeln med ett snabbt stopp i burleskträsket så är han nu framme vid sig själv. Men Manson själv är bara en karaktär i spelet som han själv styr. För mig är det charmen med denna otroliga artist, att man aldrig vet vad som är skådespel och vad som är äkta. Även om allt bara är en livslång pjäs så förringar inte det vad han säger.

image24

Manson är den viktigaste artisten som funnits under min livstid. Cobain gjorde bättre låtar men Manson säger viktigare saker. Där Henry Rollins anfall på konservatismen är som en välslipad skarpell är Marilyn Manson som en ursinnig galning med en rostig machete. Han hugger ursinningslöst mot allt som kommer i hans väg. Men han har banat väg genom djungeln för den nya tidens fria tänkade.

"I kill myself in small amounts
In each relationship it's not
About love.
Just another funeral and
Just another girl left in tears. "


En riktig hjälte

Publicerad 2007-05-30 18:56:55 i Allmänt,

Personer som Henry Rollins behövs. Trots sin ringa storlek säger han en del viktiga saker. Han höll hov i Stockholm i måndags och jag var där. Det var så befriande att äntligen se en hjälte som levererar. Han trollband sin publik i två och en halv timme med berättelses från sina resor, politiska angrepp och helt galna idéer om en utopi bestående av väldigt många farliga djur och att man måste dö coolt.

 

image23
Kort, grå och arg

 

Det fina med Rollins är att han bygger sina filosofier på vad han själv har upplevt. Han snackar om USA-Iran-läget och det kan han göra för han åkte till Iran för att kolla vad som egentligen pågår. Han träffade folket där och intåg att de är precis som amerikanerna. Om alla förståsigpåare gjorde det skulle det nog inte vara så mycket skitsnack i alla pretentiösa medier (ja, jag menar er på DN-redaktionen)


image22
Henry Rollins är bättre än era förbilder

 

Jag hoppas att Rollins för sina önskningar uppfyllda för om bara hälften av dem inträffar kommer världen vara en bättre plats att bo i. Då kan ja ta att bli uppäten av en puma på vägen hem från jobbet.


Nu bränner vi stället!

Publicerad 2007-05-24 11:29:34 i Allmänt,

Det känns som jag hunnit med mer den här våren än jag gjort på hela mitt liv. Jag brände ner allt jag står för och började om på nytt. Ibland så får jag för mig att det kanske för det bästa som jag gjorde allt fel. För hur mycket fel jag än gjort så har jag gjort så mycket mer som är rätt. Jag känner mig annorlunda nu, mer säker på en del saker och inte lika rädd för mig själv. Mina tvivel har alltid varit de förädare som hållit mig tillbaka. Nu har jag tröttnat på att tvivla. Jag har brännt alla broar tillbaka till ångest-apan. Jag är så trött på hans chatter.  Jag har brännt platsen där min själ dog
Om

Min profilbild

oprofessionell

Lite bättre än de flesta

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela